Ingrediënten
1 Bresse kip van 1,8 kg, in stukken gesneden
1 liter room (slagroom of kookroom)
100 g ongezouten boter
10 (kastanje) champignons
4 teentjes knoflook
2 uien
200 ml droge witte wijn
Sap van een halve citroen
Witte wijn
Zout en versgemalen peper
Omschrijving
Bereidingswijze:
– Schil en snijd de uien in vieren. Verwijder de steeltjes van de champignons, was ze en droog ze goed af, en snijd ze vervolgens in vieren. Plet de knoflookteentjes met de platte kant van een mes.
– Smelt de boter in een grote sautépan of koekenpan op hoog vuur.
– Leg de kipstukken in de pan, inclusief de dijen, en breng op smaak met zout en peper.
– Voeg de ui, champignons en knoflook toe aan de pan.
– Giet de witte wijn erbij en roer goed door, terwijl je de aangebakken resten op de bodem van de pan los schraapt. Voeg de verse room toe en laat het geheel zachtjes sudderen gedurende 20-25 minuten.
– Bak ondertussen de kippenvleugels (nog aan de borst bevestigd) 20 minuten in de oven op 200°C. Breng ze op smaak en voeg wat boter toe.
– Als ze gaar zijn, haal dan de vleugels van de kip en voeg ze toe aan het roommengsel.
– Leg de kipstukken op een voorverwarmde diepe serveerschaal, bedek ze met aluminiumfolie en houd ze warm.
– Zeef de saus in een pan met een fijne zeef. Voeg een scheutje citroensap toe, breng de saus op smaak en breng het aan de kook.
– Giet de saus over de kip en serveer eventueel met Vonnas-crêpes of boterige rijst.
Bereidingstijd
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: Ongeveer 45 minuten
Totaal: 1 uur
Download