Kookstudio Meerema bevindt zich aan de Schaardijk in Rotterdam, in deze bijzonder villa uit 1870 zijn wij zelf als team, onder begeleiding van Sieberen Meerema en zijn vrouw Anja, aan de slag gegaan met onder andere onze eigen producten!
 
Het idee achter de kookstudio is ‘Je kunt overal lekker eten, maar soms kan dat ook een beetje saai zijn.’ Samen koken is een beleving én een uitdaging. Het was een interactieve, leerzame en vooral heel gezellige middag waarbij samenwerken, samen eten en samen leren centraal stonden!
 
– Sieberen, om te beginnen, we hebben elkaar begin van de zomer ontmoet, maar hoe gaat het nu met jullie?
 
Goed! Anja en ik hebben een fantastische vakantie gehad waar we ontzettend van hebben genoten. En we hebben tijdens de vakantie ook veel inspiratie opgedaan! De zomer hier in Nederland was ook prachtig, dus de moestuin bij de Kookstudio staat er ook nog steeds in volle glorie bij. En in september begint het eigenlijk allemaal weer! Ik kijk er ontzettend naar uit om weer aan de slag gaan. En ook om weer aan de slag te gaan met wilde eendjes!
 
– Kun je me iets meer vertellen over de Kookstudio en hoe deze ooit is ontstaan?
 
Onze studio is echt ontstaan uit pure passie. Als mogelijkheid om dichter bij gasten en relaties te komen, door iets doen waar je gelukkig van wordt én leuk vindt. Wat wij geleerd hebben in de afgelopen jaren, van chefs en in keukens, is dat het ontzettend leuk is om samen mét klanten en relaties actief aan de slag te gaan.
 
En dat heeft geresulteerd in deze bijzonder fijne manier van leven! Wij proberen in de Kookstudio zoveel mogelijk het totaal plaatje van gastronomie aan te bieden, denk hierbij aan: wijn, kunst, eten, drinken maar ook bijvoorbeeld mode heeft hier mee te maken. De Kookstudio van mij en mijn vrouw is inmiddels meer een way of living dan alleen een bedrijf. Al moet het af en toe toch gescheiden blijven.
 
– Maar de Kookstudio is ook voor de bezoekers véél meer dan een locatie alleen?
 
Klopt! Wij geven kookworkshops -cursussen aan groepen, zowel zakelijk en particulier maar ook aan individuele hobbykoks. Daarnaast is het ook mogelijk om trainingen te volgen voor professionele teams, denk hierbij aan een wijnproeverij of een gespecificeerde workshop om meer te leren over de achtergrond van bepaalde producten. Maar we kunnen ook bijvoorbeeld meedenken over nieuwe menukaarten en culinair advies geven. Verder biedt de Kookstudio een platform aan allerlei andere culinaire evenementen, productpresentaties, kookclubs, besloten diners, bruiloften, film food-opnames of een leiderschapstraining. Als het maar íets met eten of drinken te maken heeft, dan ben je bij onze Kookstudio aan het juiste adres.
 
– Tijdens onze kookworkshop in de Kookstudio werkten wij met wild en gevogelte van Treuren, maar als je niet bij ons werkt, werk je dan bij de workshop ook met producten van Treuren?
 
Het kan zo zijn dat een bedrijf branche gerelateerd is, zoals bij jullie. Dan werken wij uiteraard met de eigen producten! Wij hebben vaker kookworkshops gedaan met bedrijven zoals Schmidt Zeevis, Westlandse tomaten, en Purple Pride aubergines. Dat is fantastisch, het hebben van een product en daar verder mee gaan. Of juist laten zien aan klanten, relaties en werknemers wat er allemaal nog meer mee kan! Inspireren door en inspiratie halen uit je eigen producten, dat doen wij graag. En alles kan uiteraard geregeld worden mocht iemand graag een workshop doen met producten van Treuren.
 
– Met welke producten werk je zelf het liefst?
 
Oei, dat hangt heel erg af van de stemming en het seizoen. Kijk, we zorgen er altijd voor dat er vlees, vis, wild en gevogelte is en momenteel is er ook steeds meer vraag naar groentes en fruit. In elk geval vind ik het belangrijk dat de kwaliteit hoog is. Ik haal mijn producten het liefst bij de slager, de groenteboer, de wildhandel en de poelier.
 
Tegenwoordig kun je heel veel kopen in de supermarkt, maar wij gaan het liefst toch naar de specialist. Omdat ons doel is om hier een gerecht te maken wat je eventueel thuis ook kunt namaken, halen wij graag producten uit de buurt in huis en verwijzen wij onze cursisten ook altijd naar deze specialisten toe.
 
– Hoe zijn jullie eigenlijk ooit bij Treuren terecht gekomen?
 
Van huis uit zijn Anja en ik geen Rotterdammers, dus toen wij hiernaar toe kwamen zijn we opzoek gegaan naar de specialisten onder de plaatselijk leveranciers. En toen we eenmaal met Treuren in aanraking zijn gekomen, zagen wij zoveel passie en vakmanschap, dat is echt dé kracht van Treuren. Er wordt zo ontzettend nauwkeurig gewerkt, ik kan denk ik alle klachten die ik de afgelopen 25 jaar heb gehad met betrekking tot Treuren op één hand tellen en dat is echt uitzonderlijk en heel fijn. Het is eigenlijk al 25 jaar top, de producten zijn betaalbaar én afspraak is altijd afspraak.
 
– Je gaf al aan uit te kijken naar de wilde eendjes, maar kijk je verder nog naar andere producten uit de komende maanden?
 
Wij gaan in de Kookstudio graag de uitdaging aan met producten waar je in eerste instantie niet zo snel thuis mee aan de slag zou gaan, maar wat uiteindelijk ontzettend leuk is om mee te werken. Zeker nu het najaar/het wildseizoen er weer aankomt. Denk hierbij aan patrijsjes, aan fazant, wilde haas of een mooie hertenrugfilet. Dat zijn producten die vanuit de professionele restaurant omgeving komen en die wij proberen te vertalen naar thuis. Mensen zijn tegenwoordig kook-technisch zó goed onderlegd. Misschien wel mede door de combinatie van COVID-19 en YouTube. Dat is echt heel bijzonder, je typt in ’hoe maak ik een fazant klaar’ en je vindt misschien wel honderden filmpjes. Kijk, naar een restaurant gaan is ook altijd hartstikke leuk, maar toen dat niet meer kon, om dan juist zelf aan de slag te gaan en dingen te (her)ontdekken of om zelf te leren maken, hoe gaaf is dat!
 
– En je bent zelf ook te vinden op YouTube toch?
 
Klopt! Op het kanaal van SiebFood staan ruim 80 video’s van mij met de meest uiteenlopende recepten. Sommige recepten heb ik hier in de Kookstudio gemaakt samen met cursisten. En anderen vond ik gewoon heel erg leuk om te delen! Er zijn ook een aantal recepten gemaakt in samenwerking met Treuren! Zoals het recept van de parelhoen in stro of de gebraden eend met sinaasappel, die blijft voor altijd een klassieker.
 
– Wil je zelf graag nog iets vertellen?
 
Dat het belangrijk is, dat wat je ook eet en zeker als je daar meer tijd en budget voor beschikbaar hebt, dat je de ontdekkingstocht in jezelf blijft voeren. Dat je af en toe blijft denken tijdens het eten ‘Wauw, wat word ik hier geweldig blij van’.
 
Maar daarnaast, het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld. Houd het simpel, koop een mooi product en als je dan lekker aan het koken bent, zorg ervoor dat je lekker bij jezelf blijft. Dat doen wij zelf eigenlijk ook. En de comfort zone is voor iedereen verschillend. Blijf erin of stap eruit, maar blijf nieuwsgierig.
 
Wilt u meer weten over Sieberen, Anja of Kookstudio Meerema? Lees dan hier verder https://www.kookstudiomeerema.nl/